Første tann – fakta om tenner hos barn

Det kan være en spennende tid når barnet får sitt første tann. Mange foreldre får stor glede av å ta bilder av den vesle tanna og lagre dem i et fotoalbum. I denne teksten skal vi svare på noen av spørsmålene vi oftest blir stilt første tann. 

Når kommer barnets første tann?

Et barns første tann kalles en primær fortann. Den vises når barnets kjeve begynner å danne seg ved seks måneders alder. Tannen er vanligvis godt synlig etter 12 måneder, men er kanskje ikke ute før 18.

Det finnes flere primære fortenner. De er de vanligste hos barn, og utgjør nesten to tredjedeler av alle tennene. Barn har totalt fire fortenner – to på hver side av munnen. Etter at de er født, vokser tennene til de er omtrent 18 år. Når de blir eldre, blir tennene mindre og rundere.

Når bør et barn få sin første tann-kontroll?

Det er viktig for barn å ha sin første tannkontroll så tidlig som mulig. Et barns første tannkontroll bør anbefales i toårsalderen, og dette blir vanligvis fulgt av en andre eller tredje tannkontroll i henholdsvis seks eller syv år.

Når et barn blir født, detter den første tannen ut i gjennomsnitt rundt ettårsalderen. Denne tannen kan kontrolleres av en barnelege med en enkel undersøkelse.

Hvor lenge gjør de første tennene vondt? 

Mange barn opplever ofte smerter de første dagene etter tannutbruddet. Smertene kan så forsvinne innen slutten av den første uken; for noen barn tar det derimot lengre tid, slik at de må tygge på noe som en gulrot for å takle smertene. 

De første tennene er vanligvis smertefulle på grunn av at de bryter gjennom tannkjøttet. Tennene skraper også mot løse tannoverflater når de kommer gjennom, noe som kan forårsake sårt tannkjøtt og smerter i leppene.

Den gjennomsnittlige tiden det tar for babyens tenner å bryte helt ut (og derfor forårsaker smerter) er seks måneder, men dette varierer sterkt fra barn til barn.

Opplevelsen av å ha en barns første tann er ikke mye forskjellig fra den å ha en babys første tann, bortsett fra at det er færre tenner involvert. Smerten varer lenger, men den kan være mindre intens enn man kanskje forventer.

Kommer babyer sin første tann oppe eller nede i munnen? 

Svaret på dette spørsmålet er ikke så enkelt som det kan virke, ettersom tennene er skapt på en veldig spesifikk måte.

Den første tannen vises vanligvis i munnen til et barn etter at de har spist fast mat i rundt seks måneder. Noen barn får sin første tann oppe i munnen, og noen nede. Se gode illustrasjoner av tenner hos barn her.

Hvilke melketenner mister man først?

Melketennene går tapt mellom 6-18 måneder gamle. Det 6 år gamle barnet skal så ha fire melketenner igjen. Etter hvert som tiden går, vil hver tann bli erstattet. Permanente tenner begynner å bryte ut rundt 4 år. 

Barnetennene kommer ut i en bestemt rekkefølge, og man kan egentlig ikke påvirke denne prosessen. Den første tannen kommer ut når barnet er mellom 6 og 12 måneder gammelt. Den andre tannen kommer ut i løpet av ettårsalderen. Etter dette vil baktennene (de fire siste) komme ut omtrent i løpet av det neste året.

Med denne kunnskapen blir det lettere for deg å takle perioden fremfor deg og barnet ditt når det får sin første tann.