Hvis du har vært så uheldig å få en knekt tann, så oppstår det noen risikoer hvis du ikke behandler den på rett måte. Det kan sette seg betennelse i tanna, du kan forverre problemene, eller de andre tennene som er rundt den knekte tanna kan bli overbelastet og, som et resultat, nedbrytes og kanskje til og med knekkes.
Nedenfor har vi skrevet ned alt du trenger å vite når du har fått en knekt tann, som både kan hjelpe med å berolige deg, unngå smerte, og fremskynde helbredelsesprosessen.
Hva gjør man med knekt tann?
Hvis du tilfeldigvis biter på noe hardt og bryter en tann, er sjansen stor for at smerten vil ramme deg raskt og hardt. Du bør umiddelbart stoppe det du gjør og skylle munnen med vann. Dette vil bidra til å stoppe enhver infeksjon fra å sette seg inn før det blir verre. Det viktigste er å ikke få panikk – bare slapp av og la smerten avta så godt som mulig.
En ødelagt tann kan være ganske skummel, men det er noen ting som kan gjøre situasjonen lettere. For det første, smil! Hvis du smiler, vil smerten ved skaden avta. Dette er fordi tenner brukes til å kontrollere smerter ved å frigjøre endorfiner, noe som har blitt bevist gjennom forskning. Her kommer noen steg som kanskje er litt mer praktiske for deg (og litt mindre irriterende) når du har en knekt tann:
- Skyll munnen forsiktig med varmt saltvann
- Påfør en kald pakke på kinnet
- Sug på en sitron (dette høres rart ut, men for noen hjelper det faktisk!)
Gjør det vondt med knekt tann?
Som vi har nevnt ovenfor, så er svaret ja: Det gjør vond med knekt tann. Det gjør virkelig vondt.
Den menneskelige hjernen har utviklet seg til å oppfatte smerte på en sterk og sensitiv måte, fordi denne responsen har vært så viktig for å overleve. Det samme prinsippet gjelder for tenner og tannkjøtt. De er følsomme for trykk og temperatur, noe som kan føre til smerter når de blir ødelagt eller slått ut av posisjonen sin. På samme måte som at en avrevet arm signaliserte smerte på savannene når menneskene kjempet mot rovdyr, for at de skulle ta steg for å stoppe blødning og infeksjon, så signaliserer en knekt tann smerte for at du skal ta steg for å fikse den ødelagte tanna som kan forårsake problemer med tygging og spising.
Er det mulig å fikse en knekt tann?
Ja, ofte kan tannen fikses hvis man har tilgang til de riktige verktøyene.
I noen tilfeller er det kanskje ikke noe som kan gjøres med en ødelagt tann, da den kan ha blitt for alvorlig skadet av traumer eller andre eksterne kilder. I slike tilfeller kan det være nødvendig med ekstraksjon av tenner, innsetting av nye tanngarder, så vel som annen medisinsk behandling for smertelindring og stabilitet samt tannbehandling.
Hvor mye koster det å fikse en knekt tann?
En ødelagt tann kan være en kostbar ulempe. Det er flere måter du kan fikse tannen på uten å måtte betale mye penger for rotfylling og kroner og andre prosedyrer. Tannleger tilbyr forskjellige metoder for hvordan du fikser din skadede tann, men noen av dem krever mer omfattende arbeid enn andre. For eksempel, hvis det bare er en eller to tenner som er berørt, trenger du kanskje ikke noen særlig stor form for reparasjon. Hvis det er mer enn to tenner, så kan det være nødvendig å få spesialisthjelp, som ofte blir dyrere.
Hvorfor knekker tennene våre?
Tenner brytes på grunn av en kombinasjon av faktorer, inkludert kosthold, genetikk og aldring. Når man blir eldre er det naturlig å oppleve en nedgang i kvalitet og antall tenner. Tennene utsettes for mye slitasje da de konstant gnir seg mot hverandre for hver bit gjennom mange tiår. I tillegg har noen personer svakere tenner enn andre, eller tannemaljen kan være utsatt for skade fra sure matvarer eller drikkevarer, som gjør at tennene lettere knekker.