Tannlege på Majorstuen avslører de 5 vanligste årsakene til at tannkjøttet blør

Tannkjøttblødning kan skyldes en rekke faktorer, inkludert å tygge hard mat, sliping av tenner og stress. I denne artikkelen skal vi se på de 5 vanligste årsakene til at tannkjøttet blør, ifølge en lokal tannlege på Majorstuen (MTS – Tannlege Majorstuen). Felles for alle årsakene er at det har vært faktiske kunder ved tannklinikken som i mange år har fått tannkjøtt som har begynt å blø på grunn av egne vaner og levemåte. 

1. Stress

Årsakene til stress varierer fra person til person. Det kan være en overveldende mengde arbeid, forholdsproblemer eller andre personlige hendelser. Kroppen reagerer ved å frigjøre adrenalin- og kortisolhormoner som kan føre til angst og irritabilitet.

Ett av advarselstegnene for stress er at tannkjøttet blør. Dette betyr at du bør ta en pause. Det er viktig å lære å kjenne til slike advarselstegn, ikke bare for tannkjøttets skyld, men for at du kan hindre at det skjer i fremtiden. 

2. Sliping av tennene 

Sliping av tennene får tannkjøttet til å blø. Det er et vanlig symptom på bruxisme eller sliping av tennene under søvn. Det er forårsaket av stress, angst, frustrasjon eller sinne. Bruksisme forekommer også hos mennesker med temporomandibular joint syndrome (TMJ), og kan føre til kronisk hodepine, nakkesmerter, kjevesmerter, vanskeligheter med å tygge og snakke (hvis det påvirker TMJ), og tannslitasje.

Tannbehandling er ikke alltid nødvendig for bruxisme, men avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene og om det er andre forhold som spiller inn. Hvis du bruker proteser, kan de fjernes hvis de forårsaker problemer i forbindelse med pussing av tennene.

3. Å spise hard mat

Når vi tygger maten, jobber musklene i munnen og kjeven sammen med tennene for å bryte ned maten. Denne handlingen flytter maten fra munnen til halsen. 

Denne prosessen kan føre til at noen matvarer som chips og gulrøtter blir kuttet i mindre biter. Dessverre kan disse harde og knasende matvarene forårsake tannkjøttblødning hos noen. Å tygge på hard mat i lang tid kan også slite ut tannemaljen, som er et tynt lag som beskytter tennene mot tannstein eller bakterieoppbygging.

Vi bør være forsiktige når vi spiser hard mat som chips og gulrøtter, spesielt hvis vi har sensitivt tannkjøtt eller økt risiko for tannkjøttsykdom.

4. For hard tannpuss

For mye og for hard børsting kan føre til at tannkjøttet blør eller blir følsomt. Det kan også slite ned tannemaljen. Tannråte, tannkjøttsykdom og andre tannproblemer økes med for mye børsting, så du bør passe på å børste akkurat nok, og med akkurat nok press, til at tennene blir rene for matrester og bakterier – uten at det forårsaker slitasje.

5. Mangel av tanntrådbruk

Å pusse er ikke nok for å rense tennene skikkelig. Regelmessig bruk av tanntråd kan bidra til å bli kvitt mer av plakket som bygger seg opp på tenner og tannkjøtt. Hvis du ikke bruker tanntråd, kan tannkjøttet begynne å blø. 

Spesielt hvis du er utsatt for tannsteinoppbygging eller har hatt nylig tannarbeid, er det best å bruke en fluortannkrem hver dag, i tillegg til å bruke tanntråd. Det er jo en grunn til at en av de mest vanlige tannprobleme når man blir eldre er tannkjøttsykdom, som gjør at tannkjøttet blør, og som i stor grad forårsakes av at man ikke bruker tanntråd. 

Så lytt til disse rådene fra tannlegen på Majorstuen! Det har vi begynt å gjøre ihvertfall.

Leave a Comment