Hvordan velge riktig tannlege for ditt barn?

Når nye foreldre sitt barn blir gammel nok til å dra til tannlegen, dukker vanligvis dette spørsmålet opp i hodet deres: “Hvordan velger jeg riktig tannlege for barnet mitt?” Dette kan være en tidkrevende prosess når du skal finne riktig klinikk med nok erfaring og riktige fasiliteter.

Et barns første tannlegebesøk kan være en skremmende og vanskelig opplevelse som har langvarige effekter på barnet. Å finne den rette tannlegen for barnet ditt er avgjørende for å sørge for at de får riktig tannpleie. Du vil at barnet ditt skal bli til voksne som vil ta ansvar for munnhelsen sin selv. Hvis det får dårlige erfaringer når det er i ung alder, kan det føre til tannlegeskrekk. Vårt mål med denne artikkelen er å hindre dette, slik at barnet ditt får gode opplevelser hos tannlegen, og forstår nytten med pleien de får hos dem.

Første bud for barnetannleger

Første bud når du leter etter en tannlege for ditt barn, er å se etter en som har god erfaring med barn fra før. Denne type tannlege vet at barn kan være ekstra nervøse ved sitt første tannlegebesøk; at de høye lydene utstyret lager kan gjøre at de blir redd; og at smertene som oppstår kan gjøre at de ikke vil dra til tannlegen mer. Da må tannlegen være flink til å skape trygghetsfølelse hos barnet ved å få det til å forstå at tannlegebesøk er en helt vanlig ting for alle mennesker, og at ikke noe av utstyret er farlig. Videre er det nyttig for barnet å forstå at de vil få bedøvelse, slik at de nesten ikke blir å kjenne noen smerter i det hele tatt – og spesielt, at disse smertene vil gå over etter en stund.

Tannlegen bør også tilpasse behandlingene til barnet gjennom ulike tiltak. Et eksempel er tidsbruk. Sentrum Tannlegesenter er tannlege i Oslo Sentrum, og skriver på sine nettsider at man bør “sette av ekstra tid til behandling” for de med tannlegeskrekk. Dette gjelder også for barn, da de trenger hjelp til å forstå hva som skjer hos tannlegen, hva de kommer til å oppleve, og hvorfor det er helt trygt å være der.

Når du har funnet en tannlege som er beroligende, og som skaper trygghetsfølelse hos ditt barn, kan du ta det neste steget i din søken etter å velge riktig tannlege.

Hvordan finne en pålitelig tannlege?

Det er mange faktorer å vurdere når du velger en tannlege for barnet ditt. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv før du leter etter en pålitelig tannlege.

1. Har de noen erfaring med å håndtere barn?

2. Hva er deres utdanning?

3. Hvilke grupper spesialiserer de seg på?

4. Vil tannlegen fullføre alle prosedyrene på stedet, eller må du besøke andre klinikker for ekstra behandling?

5. Finnes det andre måter å kontakte tannlegen på hvis du trenger assistanse etter arbeidstid eller i helgene, som via telefonsamtaler og tekstmeldinger?

Du trenger ikke å vente til ditt barns første tannlegetime for å få svar på disse spørsmålene. Vi anbefaler at du først kontakter din lokale klinikk i Oslo for å vite mer om dens tannleger, inkludert deres erfaring med barn, og deres spesialisering. På denne måten får du et godt utgangspunkt for å gi barnet ditt tannlegeopplevelser som gjør at de ønsker å komme tilbake senere.